Wat te doen tijdens de herfstvakantie

5 leuke dingen om te doen met kinderen in de herfstvakantie

Leestijd: 5 min

De herfstvakantie is aangebroken en daar keken veel kinderen naar uit. Na enkele weken school is het tijd om uit te rusten en relaxen zodat ze er na de herfstvakantie weer volop tegenaan kunnen.

Maar hoe hou je hen tijdens de herfstvakantie bezig zodat ze niet dagen aan een stuk tv kijken of op de game console spelletjes spelen? In deze blog vatten we 5 leuke dingen samen om te doen met kinderen in de herfstvakantie.

Bewonder de mooiste kleuren tijdens een boswandeling.

In deze maanden van het jaar kan je tijdens een boswandeling de prachtige kleuren ontdekken van onze natuur die zich voorbereid op de winter. Niet alleen is dit enorm mooi, een boswandeling is ook nog eens enorm gezond!

In de herfstmaanden vallen de blaadjes van de bomen in dieprood of hel oranje. Ga dus met het hele gezin het bos in en verzamel ze in alle mogelijke kleuren die je maar vinden kan. Thuis kan je de blaadjes laten drogen tussen twee zware boeken. Na een dag of drie zijn ze voldoende droog om een mooi herfstknutselwerk te maken.

Of verzamel tijdens de boswandeling verschillende soorten noten. Eenmaal thuis leg je ze in een glazen schaal als decoratie. Zo haal je de herfst ook een beetje binnenshuis en kinderen vinden het altijd wel leuk dat het huis gedecoreerd wordt met spullen die zij gemaakt of gevonden hebben!

boswandeling in de herfstvakantie

Dagje neerploffen op de sofa.

Een regenachtige dag tijdens de herfstvakantie? Hou dan een echte lazy day door samen met je kids een dagje neer te ploffen op de sofa.

Bekijk de oude Disney klassiekers zoals Sneeuwwitje of Belle en het Beest. Of hou een cartoon marathon met afleveringen van Tom & Jerry. Dat is altijd lachen en vergt minder concentratie dan langspeelfilms.

Tips om je lazy day op de sofa een succes te maken:

  • Hou de hele dag de pyjama’s aan
  • Enkel sokken of pantoffels toegestaan
  • Lekker warm dekentje erbij (or meerdere)
  • Maak vooraf popcorn in twee smaakjes (zoet en zout)
  • Zorg voor thee of suikervrije limonade

En laten we eerlijk zijn, een voldoende portie nostalgie maakt het voor mama en papa extra gezellig, toch?!

op de sofa in de herfstvakantie

Gezellige gezelschapsspelen.

Een activiteit om met het hele gezin te doen: gezelschapsspellen spelen. Dit kan met eender welke gezelschapsspel wat je reeds in huis hebt. Voor deze tip hoef je dus niet diep in de buidel te tasten.

Hou het luchtig en het hoort inderdaad zo dat mama en papa regelmatig het spel verliezen 🙂 Het belangrijkste doel is om met het hele gezin samen tijd door te brengen. Een beetje competitiviteit kan natuurlijk geen kwaad!

Zoek je inspiratie welke gezelschapsspellen je kan spelen? Kijk dan eens op www.gezelschapsspel.info. Hier vind je alle informatie van de leukste gezelschapsspellen op de Nederlandstalige markt en kan je sorteren op leeftijd.

Knutselen en bakken met zoutdeeg.

Zoutdeeg is zowat het makkelijkste recept dat er bestaat en bovendien goedkoop en simpel om te maken. Kinderen kunnen uren plezier beleven met het knutselen van de meest gekke figuren.

Zodra de knutselwerken klaar zijn dien je het zoutdeeg te laten drogen. Dit doe je best in een oven op 100 graden. Afhankelijk van de dikte van de knutselwerken zijn ze na één tot drie uur klaar. Je kan het zoutdeeg ook laten drogen op een warme plek in huis zoals bijvoorbeeld boven de verwarming. Maar dan duurt het enkele dagen tot een week vooraleer het zoutdeeg volledig is uitgehard.

Na het drogen is het tijd om te versieren… met verf natuurlijk! Je hoeft hiervoor geen speciale verf in huis te halen, dit kan gewoon met plakkaatverf of waterverf. Ook leuk om in de verf glitters te verwerken voor een super bling-bling effect!

Tip: denk je er (al) aan om je kerstboom dit jaar op een andere manier versieren? Laat je kinderen dan nu al figuren maken en versieren om je kerstboom met hun creaties op te fleuren. Maak voor het drogen met een prikker of rietje bovenaan een gaatje in het zoutdeeg zodat je er achteraf een koordje kan door rijgen om ze makkelijk op te hangen in de kerstboom. Gegarandeerd een win-win!

knutselen met zoutdeeg in de herfstvakantie

Recept om zoutdeeg te maken voor 2 à 3 kinderen:

  • 2 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel olie (bv. zonnebloemolie)

Leerrijk lezen.

Ondanks dat de herfstvakantie er is om kinderen de kans te geven even uit te rusten van de vermoeiende schoolweken, kan je de herfstvakantie ook educatief met hen aan de slag.

Zit je kind op school in de jaren waar het leert lezen en schrijven? Dan kan je wat voorsprong laten opbouwen door samen kinderboekjes te lezen. Hou natuurlijk rekening met de moeilijkheidsgraad en vermijd het gebruik van boekjes die ze gebruiken op school. Dit voelt voor hen namelijk als een opdracht daar waar je ze  net spelenderwijs nieuwe woorden wil aanleren.

Nog enkele interessante links.