Sla je slag! Nu tot 50% SALE op de zomercollectie.
Online de juiste kindermaat kiezen. HUPSA Kindermode kinderschoenen en kinderkleding van top tot teen

Online de juiste kindermaat kiezen.

Leestijd: 4 min

Niets zo leuk als de favoriete outfit van je zoon of dochter online shoppen: scrollen, klikken, betalen en wachten in je luie zetel tot de koerier aanbelt… Maar hoe kies je nu de juiste maat? Want hoe zit dat nu ook alweer met kindermaten en waarop moet ik nu weer juist letten?

Kindermaten en leeftijd

Laten we beginnen bij het begin. Over het algemeen worden kindermaten aangeduid op basis van de lengte van je kind. Maatje 86 kies je dus voor een peuter van ongeveer 86 centimeter groot en maat 152 kies je voor meisjes of jongens van ongeveer 152 centimeter groot.

Sommige merken duiden hun maten echter ook aan in de leeftijd van het kind. Hier zijn wij geen grote voorstander van want elk kind is anders (smal, fors, lang, klein…). Daarom vermelden wij bij HUPSA Kindermode dus ook altijd de maat in centimeters.

Dat was makkelijk, toch? Euh nee… want…

Verschillende kindermerken, verschillende kindermaten

Er zit namelijk nog steeds een groot verschil tussen de kindermerken onderling. Als je een sweater van Molo vergelijkt met eentje van bijvoorbeeld Tygo & Vito in dezelfde maat, dan zal je enkele centimeters verschil opmerken.

Hoe kan dit nu? Wereldwijd zijn er veel verschillende maatsystemen en deze zijn allemaal nog erg jong. Bovendien spelen merken soms in op hun eigen – gewenste – cliënteel. Vandaar is het van belang om steeds te kijken naar de maatinformatie die vermeld wordt bij ieder kledingstuk. Zo weet je of een trui bijvoorbeeld wat breder valt of dat een rokje toch net wat korter is.

De juiste manier om kindermaten te berekenen

Door de kindermaat te berekenen bespaar je kosten voor het eventueel terugsturen van kleding. Daarom raden wij aan om voor je aankoop af te ronden, de lichaamslengte van je kind even op te meten. De lichaamslengte is namelijk maatgevend voor kinderkleding.

De lichaamslengte van je kind meten is eigenlijk vrij eenvoudig.

  1. Doe de schoenen of ander schoeisel van uw kind uit. Sokken mogen gerust aan blijven.
  2. Zet het kind met de rugzijde tegen een muur en laat een rechte houding aannemen.
  3. Neem een lintmeter en meet het kind vanaf de onderkant van de voet tot de bovenkant van het hoofdje.
  4. Rond de lengte af naar de dichtstbijzijnde bovenliggende kindermaat. Meet je kind bijvoorbeeld 114 centimeter, dan kies je kindermaat 116.
De juiste manier om kindermaten te berekenen

Waar moet ik verder nog rekening mee houden?

Dat je kindje als kool groeit, moet ik je waarschijnlijk niet vertellen. Kies dus steeds kledij waarin je zoon of dochter nog wat ruimte heeft en waarin het zich comfortabel voelt. Het ene kind heeft graag losse kledij, het andere houdt meer van een strakkere pasvorm.

Het kan ook voorkomen dat je kind net tussen twee maten valt. Een maatje 116 is bijvoorbeeld te klein, terwijl een maat 122 nog te groot is. Wij raden aan om dan toch voor een groter maatje te gaan, maar hier rekening te houden met de pasvorm. Kies bijvoorbeeld een skinny broek in plaats van een losse broek want die kan je nog omplooien. Kijk ook even of de taille verstelbaar is en trek deze in het begin het strakste aan. Gaat het om een jurkje? Kies dan een jurk met een riempje of koordje en een getailleerde taille zodat je het kleedje nog wat kan laten poffen.

Wij staan klaar om je te helpen

Heb je al deze bovenstaande tips en tricks toegepast en raak je er nog niet uit, neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag met het opmeten van onze kledingstukken, zodat jij zeker bent dat die leuke outfit niet nog een jaartje in de kast moet hangen of meteen retour moet!

Nog enkele interessante links.

Deel dit artikel