Zo hou je het gezellig op de achterbank HUPSA Kindermode kinderschoenen en kinderkleding van top tot teen

Zo hou je het gezellig op de achterbank

Leestijd: 5 min

Hoe het reizen er in de zomervakantie nou precies uit gaat zien weten we nog niet. Mogen – en willen – we alweer naar het buitenland, of blijft het even bij genieten van eigen land. Want ook daar is genoeg moois te vinden, en dat weten we – mede door de beperkingen – intussen ook meer te waarderen.

Wat er deze vakantie ook gaat gebeuren, grote kans is dat je toch even weg wilt, een paar dagen naar een luxe huisje aan zee, op pad met de caravan, of gewoon een dagje naar een pretpark. Veel gezinnen pakken de auto om naar hun bestemming te gaan.

Vooral als het een wat langere reis is, of als je de weg niet helemaal kan vinden, is het soms best een kunst om je kids het gezellig te laten houden op de achterbank. Hoe hou je ze zoet onderweg? En hoe hou je de reis voor hen, maar ook voor jezelf leuk?

Wat kan je doen om de reis gemakkelijker te maken?

Welke dingen je onderweg kan doen hangt natuurlijk van de leeftijd van de kinderen af. Met baby’s heb je soms het geluk dat ze (nog) kunnen slapen onderweg. Maar lang niet alle baby’s doen dat, dus ook daarbij kan een deel van onderstaande inspiratie helpen.

De kids een tablet en koptelefoon geven is heel makkelijk en zorgt voor de meeste rust onderweg, maar dit is ook erg verslavend en laat je kinderen weinig meekrijgen van de reis.

Het is belangrijk om hierin voor jezelf een balans te vinden. Handig om die tablet wel mee te hebben voor speciale gevallen. Voor in noodgevallen, maar juist ook in te zetten als speciale beloning als je al een groot deel van je reis  er op een gezellige manier offline op hebt zitten.

Hieronder een aantal tips voor offline vermaak die voor ons goed werken, hopelijk heb jij er ook wat aan en ga je een zorgeloze reis tegemoet!

hupsa kindermode gezellig achterbank rustig

Lunch onderweg

Zo hou je het gezellig op de achterbank HUPSA Kindermode kinderschoenen en kinderkleding van top tot teen

Als wij op pad gaan vertrekken we het liefste net voor de lunch. Dat klinkt niet logisch, maar het werkt wel. De kinderen zijn dan nog lekker fris, hebben ’s morgens buiten gespeeld en hebben nog net geen trek. Het eerste half uurtje is het sowieso nog leuk om onderweg te zijn, daarna slaat te trek – of hangry – toe en tover jij de lunch tevoorschijn!

Wel handig om dit voorbereid te hebben, dus neem voor iedereen een eigen (verrassings)lunchpakketje mee, of je kan je kids van tevoren zelf hun lunch laten kiezen en samenstellen. De simpelste versie werkt ook, één grote trommel met broodjes met voldoende gevarieerd beleg, dan kunnen ze in de auto kiezen wat ze willen.

Naast boterhammen gaat er ook altijd wat fruit, komkommer en wortel mee, in de auto is dat ineens een traktatie en hou je ze zoet zonder al teveel suiker. Dat scheelt een hoop gestuiter:) Een baby die al brood eet kan ook onderweg eten, broertjes en zusjes vinden het meestal leuk om mee te helpen. Drinken ze nog de fles, dan kun je alvast een flesje met melkpoeder meenemen en onderweg met wat warm water een flesje maken. Opdrinken et voilà.

De combinatie baby en brood staat wel garant voor kruimels. Heb je dat liever niet? Pak dan ook nog een picknickkleedje in, en zoek een mooie plek om onderweg buiten te lunchen. Zo duurt je reis iets langer, maar heb je er wel een leuke highlight bij, en kan je ze gelijk ook weer even laten uitrazen.

Stoelendans

Als je met het hele gezin op pad bent zit je als ouder vaak voorin, want dat is handig voor de route, voor de verdeling van snoepjes en… eigenlijk doe je het zonder erbij na te denken.

Het is ook voor kinderen vaak speciaal om voorin te zitten. Ze hebben dan een groter blikveld, en maken meer mee van de route. Kinderen vinden het ook leuk om mee te helpen met kaartlezen of navigeren. Ook als je gebruikt maakt van een navigatieapparaat vinden ze het leuk om het bijvoorbeeld te checken of voor te lezen. Dit zorgt meestal voor interactie met elkaar, leuke vragen en gezelligheid. Zo vliegt te tijd ineens voorbij! Als achterin zittende ouder heb je ook een andere beleving van de reis, zie je andere dingen, en wellicht vinden je andere kinderen het super tof dat je ook eens bij hen achterin zit!

Kinderen voorin laten zitten mag in principe bij alle leeftijden. Wel geldt er tot een lengte van 1,35m dat ze vervoerd moeten worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingsysteem. De exacte regels vind je op ‘Kinderen in de auto, wat zijn de nieuwe regels

Afwisseling

Zo hou je het gezellig op de achterbank HUPSA Kindermode kinderschoenen en kinderkleding van top tot teen

Afwisseling is altijd goed, dus ook als je onderweg bent. Varieer onderweg ook tussen drukke en rustige spelletjes of activiteiten. Na een rustige lunch kun je prima weer even wat actievers doen met bijvoorbeeld een paar rondes van favoriete liedjes luisteren. Iemand bedient de knoppen en alle passagiers mogen om de beurt hun favoriete nummer doorgeven én meezingen.

Wil je het wat rustiger? Dan kun je ook een playlist opzetten, of naar een verhaal of luisterboek luisteren. Harry Potter, Dolfje Weerwolfje en Oma boef zijn hier de favorieten, afgewisseld met Woezel & Pip. Playlists en luisterboeken zijn handig vooraf al in te stellen via Spotify, iTunes, de Bibliotheek(app) of een andere luisterboekenapp.

Ik zie, ik zie, ...

Een gegarandeerd succes nog steeds, zijn de ouderwetse zoekspelletjes. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ waarin je eindeloos kan variëren; van automerken naar vrachtwagens, nummerborden, het aantal mensen per auto tot het aantal roze auto’s of Tesla’s. Of zoek gewoon precies dezelfde auto als waarin je zelf onderweg bent.

Dit spel zorgt voor veel interactie, iedereen doet mee en wil het snelste zijn. Vaak volop competitie, dus hierna is het goed weer even wat rustigers te doen. Tijd voor een luisterboekje. En dan kan het met z’n allen zijn, of allemaal een eigen keuze via een eigen koptelefoon, dan is de rust echt even weergekeerd!

 Heel veel plezier onderweg en alvast fijne reizen!

Deel dit artikel