Sla je slag! Nu tot 50% SALE op de zomercollectie.
hupsa kindermode vier de zomer buiten

Vier de zomer buiten

Leestijd: 5 min

Na weken van te koud en te nat weer voor de tijd van het jaar is de lente aangebroken. Of liever gezegd lijkt het alsof de zomer begonnen is! Het groen barst de grond uit, we zien overal bloemen, fluitende vogels, zoemende bijen en al een enkele kleurige vlinder fladdert vrolijk voorbij. Alles komt uit hun bol, hol, schulp of schuilplaats.

En ook wij genieten volop van buiten; een ontbijtje in de ochtendzon, lekker buiten lunchen, tafelen in de tuin en ook in de avond is het nog heerlijk toeven op de meeste balkons, (stads)tuinen en terrassen. Voor jezelf is het genieten, maar ook de kinderen beleven hier veel plezier aan. Ze spelen veel buiten, genieten met volle teugen van de zon, de aangename temperatuur en dat het lekker lang licht is.

Zo wil je het graag georganiseerd hebben, maar de werkelijkheid is soms wat weerbarstiger; met de komst van smartphones, tablets, games en ander ‘schermentertainment’ binnen handbereik van vrijwel ieder kind zitten kinderen steeds vaker en langer binnen. En lijken ze ook lastiger buiten te krijgen. Toch is het heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kinderen om buiten te spelen. Hieronder een aantal tips die helpen om je kinderen – én jezelf – weer meer naar buiten te krijgen.

Koop een trampoline

Heb je een tuin en ruimte voor een trampoline? Gun je kinderen en jezelf een plezier en schaf een trampoline aan. Het klinkt heel simpel – en dat is het ook – maar het geeft je kinderen zoveel plezier buiten.

Ze kunnen er kunstjes op doen, rennen, ravotten en ze verbranden bergen energie. En ze vinden het altijd leuk. Misschien nog wel het leukste als jij óók af en toe meedoet. Dus gun jezelf dit plezier en spring een gat in de lucht!

Overigens doen schommels, speelhuisjes, zand- en watertafel, hobbelpaarden, een skippybal, stelten of een lolobal het ook heel goed. 🙂

hupsa kindermode vier zomer buiten trampoline

Ga op speurtocht

Niets prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen zo goed als een speurtocht. Een onbekende bestemming waar ze met hints naartoe geleid worden. En de euforie op het gezicht van je kroost bij elke opgeloste aanwijzing is ook als ouder genieten.

Speurtochten zijn er in allerlei soorten en maten; als je een beetje creatief bent kun je ze zelf bedenken en uitzetten. Bijvoorbeeld met verschillende thema’s als ridders, piraten, Pokemon of eenhoorns. Maar ook online is genoeg inspiratie te vinden om je op weg te helpen.

Bijvoorbeeld via  https://kiind.nl/speurtocht-uitzetten/ vind je tips over de lengte, thema’s en het uitzetten van de speurtocht en op https://www.suuskinderfeestjesshop.nl/product-category/unieke-speurtochten/ kun je zelfs complete speurtochten in diverse thema’s bestellen.

Ook zijn er speur apps te koop, bijvoorbeeld Expeditie X (https://www.freekvonk.nl/expeditiex/), waarbij Freek Vonk je uitdaagt op expeditie te gaan naar fascinerende dieren in je eigen buurt. Je krijgt een aantal hints voor de dieren gratis en je kan punten verdienen voor extra hints door opdrachten uit te voeren. Die punten bleken een hele goede trigger – ten minste bij onze kids wel:)

Speelmaatjes

Het is altijd makkelijker naar buiten gaan als je je speelmaatje daar ook al ziet. Andere kinderen buiten zien spelen, laat ook jouw kinderen makkelijker buiten spelen. Woon je op een plek met veel kinderen en ook veel speelgelegenheden of een plein, dan gaat dat waarschijnlijk helemaal goed en komen ze met regelmaat aanbellen om met elkaar te spelen.

Zijn die opties niet zo voor handen, dan kan het helpen om een vriendje of vriendinnetje, of kinderen uit de familie uit te nodigen zodat je kinderen speelmaatjes hebben om naar buiten te gaan. Misschien nog wat eigen inspiratie voor een spelletje – of een trampoline – erbij en ze gaan een stuk gemakkelijker de deur uit.

Zijn alle kinderen even op? Jouw kinderen vinden het ook altijd leuk als jij zelf meespeelt, en ook voor jezelf is het leuk om regelmatig het kind in je naar boven te laten!

Buiten eten

hupsa kindermode vier zomer buiten picknick

Kinderen worden graag verrast met spontane lekkere hapjes voor hun neus. Als je dat buiten serveert is de verrassing des te groter en door niet binnen te komen is er geen verleiding tot binnen verder spelen. Win-win dus. Buiten spelen kost energie, dus wie weet vinden de gezonde snacks nu ook wel gretig aftrek, daarna kan er altijd nog een zoete verrassing komen.

Picknicken of buiten lunchen is ook altijd favoriet bij kinderen. Waarom? Omdat het allemaal net even anders gaat dan binnen. Je zit op de grond, of hebt een andere tafel, misschien mag je wel op je knieën op een hoge stoel zitten en als je knoeit veeg je het zo van tafel, niemand die er boos om wordt. En vaak mag je al eerder van tafel om weer lekker verder te spelen. Het is gewoon allemaal wat relaxter buiten, voor jou en voor de kinderen.

Kom van de bank af

Bovenstaande tips zijn een bron van inspiratie en plezier voor je kinderen, maar net zo goed voor jou. En gezien jij het grote voorbeeld voor je kinderen bent – nu nog wel – helpt het dus ook als jij dat goede voorbeeld geeft. Dus stel voor jezelf ook een tijdslimiet aan likes verzamelen op Facebook, eindeloos Instagrammen en YouTuben en kom van de bank af!

Als jij opstaat en buiten wat nieuws gaat doen, zullen je mini-me’s al snel volgen. Of op z’n minst vragen wat je aan het doen bent, of dat ze je kunnen helpen. En wat hulp bij het oppompen van het zwembad kan jij goed gebruiken en dat willen ze jou deze warme dagen gegarandeerd geven! (En laat je eigen telefoon vooral lekker binnen.)

Veel plezier buiten!