Het is verleidelijk om een paar tweedehands kinderschoenen van je oudere kind door te geven aan een jonger broertje of zusje. Schoenen kunnen immers duur zijn en als ze er nog draagbaar uitzien, kan je wel wat geld besparen. Maar als het om de schoenen van je kinderen gaat, is het misschien beter om te investeren in een nieuw paar.
In deze blogpost waarom je het doorgeven van kinderschoenen best vermijdt, waarbij de nadruk ligt op de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor je kinderen. Met de juiste schoenen kunt u uw kinderen helpen veilig en gezond te blijven – nu en in de toekomst.
Aan het eind van dit artikel bekijken we nog even wanneer het wel kan om schoenen door te geven aan een jongere broer of zus en zal je beter begrijpen waarom het belangrijk is om te investeren in nieuwe schoenen voor je kinderen en ze niet zomaar van broer of zus door te geven.
Don't: de schoenen zullen niet goed passen en kunnen ernstige letsels veroorzaken
Een van de belangrijkste redenen waarom u de schoenen van uw kinderen niet moet doorgeven aan een jonger broertje of zusje is dat ze misschien niet goed passen. Te grote schoenen kunnen blaren, pijn en zelfs vallen veroorzaken, terwijl te kleine schoenen knellen en kramp kunnen veroorzaken.
De voeten van een kind kunnen snel groeien, dus er kan een groot verschil in schoenmaat zijn tussen broers en zussen. Bovendien is de voetvorm van elk kind uniek, dus kinderschoenen die het ene kind past, past het andere misschien niet.
Don't: de pasvorm verandert tijdens het dragen van schoenen
Schoenen die dagelijks worden gedragen zetten zich naar de voeten van het kind. Ieder kind (en ook volwassene) zet namelijk zijn voeten net wat anders waardoor de drukpunten op een andere plek zitten. En hoewel een binnenzool van een goede schoen al een beetje is voorgevormd om de optimale steun te geven, zal de binnenzool door deze drukpunten verder gevormd worden naar de voeten van het kind.
Zodra een ander kind tweedehands kinderschoenen draagt, dan zullen deze pijn doen en onvoldoende steun bieden omdat de drukpunten niet overeenstemmen. De pasvorm is immers aangepast aan de eerste drager van de schoenen. De voeten en spieren in de benen van het jongere broertje of zusje kunnen hierdoor verkeerd groeien. En dat kan tot houdingsproblemen leiden met na verloop van tijd chronische pijn in de rug, nek en schouders.
Don't: schoenen kunnen bacteriën en ziektekiemen bevatten
Of het nu koud of warm is, voeten zweten in schoenen. En een warme en vochtige plek zoals de binnenkant van een schoen is dé habitat bij uitstek voor bacteriën en ziektekiemen.
Door zweet en vocht kunnen er zich schimmelsporen ontwikkelen in schoenen. Dat is niet altijd met het blote oog zichtbaar, maar wanneer zulke bacteriën of sporen worden doorgegeven aan een ander kind, kan dit serieuze huid- en andere infecties veroorzaken.
Don't: schoenen kunnen té versleten zijn
Het is goed mogelijk om tweedehands kinderschoenen op te lappen door bijvoorbeeld de neus van de schoen te vervangen door een nieuw stuk leer, maar reeds gedragen schoenen hebben al wat te lijden gehad en kunnen dus gewoonweg té versleten zijn.
Dat geldt zeker voor schoenen van kinderen. Met al het rennen, springen en andere activiteiten die bij de kindertijd horen, worden kinderschoenen maximaal gebruikt en niet ontzien. Stiksels die loslaten waardoor kinderen natte voeten krijgen, zolen die wegslijten, veters die steeds vervangen moeten worden, …
Het zijn allemaal tekenen van slijtage van kinderschoenen en niet altijd is structurele slijtage aan bijvoorbeeld binnenzool en stiksels makkelijk te zien, althans zonder de schoenen helemaal los te maken.
Do: wanneer kan het dan wel
De redenen die hierboven worden opgesomd om schoenen niet door te geven aan een jongere broer of zus, zijn natuurlijk van toepassing op kinderschoenen die dagelijks gedragen worden.
Schoeisel wat slechts af en toe gedragen wordt zoals bijvoorbeeld regenlaarzen of pantoffels hebben hier minder last van. Simpelweg omdat ze minder vaak en lang gedragen worden waardoor de schoenen zich minder zetten naar de voeten van het kind en er minder slijtage zal optreden. In zulke gevallen kan je schoeisel best wel een keertje doorgeven aan een jongere broer of zus.
Top tip: de behoefte van ieder kind is anders
Tot slot is het belangrijk te onthouden dat bij de aankoop van schoenen rekening moet worden gehouden met de behoeften van elk kind. Ieder kind is namelijk anders. Daarom is het belangrijk schoenen te kopen die elk kind de juiste pasvorm en steun bieden, en schoenen die geschikt zijn voor het seizoen en de activiteit.