Winkelmandje
Gratis verzending v.a. €50
30 dagen bedenktijd
hupsa kindermode kinderkleding kleuter starten tuinieren

Met je kleuter starten met tuinieren – 10 leerzame tips

Leestijd: 5 min

Heb jij groene vingers en wil je jouw kinderen ook graag van kleins af aan betrekken bij het hele tuingebeuren maar weet je niet goed hoe je dit het beste aanpakt? In onderstaand artikel geven we je 10 handige en leerzame tips om te starten met tuinieren met kinderen!

Leg een moestuintje aan

Het is geen geheim dat de meeste kinderen niet bepaald gek zijn op groenten. De oplossing hiervoor is nochtans niet ver te zoeken. Voorzie een klein hoekje in je tuin waarin je je kinderen hun eigen groentjes laat zaaien. Heb je geen ruimte op overschot? Dan kan je ook gewoon een paar bakken gebruiken. Wedden dat de radijsjes, tomaten of courgettes uit hun eigen moestuintje wel in de smaak zullen vallen?! Probeer je kroost zoveel mogelijk te betrekken in de kweek van de groentjes door regelmatig een kijkje te gaan nemen en foto’s te maken van het groeiproces die ze dan achteraf makkelijk met elkaar kunnen vergelijken.

hupsa kindermode kinderkleding moestuin

Geef je kleuter een stukje tuin cadeau

Baken een klein stukje tuin af waarin je kleuters alles mogen doen wat hun hartje verlangt. Houdt jouw kleuter van beestjes zoeken, moddertaartjes maken of geeft hij/zij de voorkeur aan groenten kweken? Geef je kind alle vrijheid in zijn/haar eigen stukje tuin. Maak het allemaal nog leuker door het tuintje van een naambordje te voorzien.

Plant vrolijke zonnebloemen

Zonnebloemen groeien snel, bloeien lang en hebben een positieve invloed op het humeur van iedere tuinliefhebber. Bovendien worden ze heel groot en kan je ze ook gebruiken in de keuken.

Voorzie de plantjes van naamkaartjes en/of afbeeldingen

Hoe weet je nu eigenlijk wat je hebt gekweekt op welke plaats of in welk potje? Gewoon door te zorgen voor naamkaartjes of afbeeldingen van de verschillende gewassen! Ga samen met je kleuter aan het knutselen en schilder de naam van de verschillende groenten op een stukje papier. Om het nog kindvriendelijker te maken, kan je samen met hem/haar in de tuin of in het bos op zoek gaan naar gladde stenen die je beschildert met groentengezichtjes. Zo wordt je kindertuintje direct veel levendiger en leert je kleine spruit de verschillende soorten groenten op een speelse manier van elkaar te onderscheiden.

Koop een overall voor je kinderen

Met je kleuter starten met tuinieren - 10 leerzame tips HUPSA Kindermode kinderschoenen en kinderkleding van top tot teen

Een echte hovenier werkt in een overall. En dat hoeft in het geval van jouw kleuter dus ook niet anders te zijn. Jouw kind zal zich enorm trots voelen in een stoere overall en extra gemotiveerd zijn om de tuinklusjes tot een goed einde te brengen. Daar komt nog eens bij dat jij als ouder zo ook niet opgezadeld zit met vieze kleren na het tuinieren.

Plant gewassen die snel groeien

Kinderen hebben nu eenmaal niet zoveel geduld als volwassenen. Om te voorkomen dat je kleuter verveelt geraakt kies je dus best voor planten en gewassen die snel groeien. Plant gewassen die (bijna) wekelijks zichtbaar groeien en binnen maximaal een paar maanden op je bord kunnen liggen. De volgende groenten zijn uitstekend voor het tuinieren met kleuters:

  • Radijsjes: radijsjes hebben weinig plaats nodig en kunnen bijgevolg dicht bij elkaar geplant worden. Al na één week beginnen radijsjes te ontkiemen en na slechts één maand zijn ze rijp om te eten.
  • Sla: sla is een groente die echt iedereen moet leren eten. Laat je kleuter zijn eigen sla planten op een stukje vochtige grond in je tuin. Al na 10 dagen ontkiemen de zaadjes en na 45 tot 60 dagen ligt de sla op zijn/haar bordje.
  • Erwten: erwten zijn lekker in de soep of in combinatie met worteltjes. Ook erwten kunnen dicht bij elkaar gezaaid worden en al na 10 dagen ziet je kleuter de zaadjes ontkiemen. Na ongeveer twee maanden kunnen de erwtjes gegeten worden.
  • Graszaad: er is niets zo leuk als een graspop maken met je kind. Vul een oude panty met grond en leg er bovenaan een beetje graszaad op voor de haren van de pop. Voor de ogen en de neus kan je gebruikmaken van elastiekjes. Leg je kind uit dat een stukje gazon zaaien op dezelfde manier in zijn werk gaat en laat hem/haar dit ook eens proberen.
hupsa kindermode kinderkleding gieter

Creëer een vlinderhoekje in je tuin

Alle kinderen zijn dol op vlinders. Kies daarom voor planten waar vlinders graag in vertoeven. Viooltjes, klavertjes en struikheide zijn ideaal om vlinders aan te trekken en zo voor kleurrijke biodiversiteit te zorgen.

Geef je kind een takenpakket

Maak een to do lijstje met een aantal vaste taken die je kleuter in de tuin dient uit te voeren. Op deze manier leert je kind niet enkel tuinieren maar creëer je tegelijkertijd ook een gevoel van verantwoordelijkheid. Begin met eenvoudige taken zoals:

  • Planten water geven: koop een klein gietertje waarmee je kind zijn/haar eigen plantjes ieder dag water kan geven.
  • Onkruid wieden: onkruid verhindert de groei van een gewas en dient daarom zoveel mogelijk verwijderd te worden. Op deze manier leert je kind het verschil tussen een plant en onkruid.
  • Zaaien van planten en gewassen
  • Verzorgen van planten en/of boompjes: stel je kleuter verantwoordelijk voor een specifiek boompje of plantje in je tuin. Wedden dat hij/zij nog enthousiaster zal zijn over het groeiproces?!
hupsa kindermode kinderkleding takenpakket

Koop tuingereedschap op maat

Kleine tuinmannen werken met klein gereedschap. Koop een paar kinderhandschoenen, kleine schepjes en harkjes, een klein emmertje en eventueel een kleine kruiwagen.

Leg een kruidentuintje aan

Kweek rucola, bieslook, munt, peterselie of kamille in de tuin. Je kind raakt op die manier snel vertrouwd met de geuren van de verschillende kruiden en leert bovendien ook welke kruiden er geschikt zijn om thee te maken en welke je gebruikt voor de dressing van een salade bijvoorbeeld.

Deel dit artikel