Winkelmandje
Gratis verzending v.a. €50
30 dagen bedenktijd
hupsa kindermode hoe ga je om met zakgeld

Hoe ga je om met zakgeld?

Leestijd: 6 min

Je kinderen zakgeld geven is een goede manier om ze te laten leren omgaan met geld. Ze kunnen immers zelf bepalen wat ermee te doen en wanneer het uit te geven. Hoe ze dat doen is voor elk kind anders; de één wordt dolblij van haar geld aan de laatste rage uit te geven, de ander spaart liever voor een grotere aankoop.

Wat is een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen? Hoeveel zakgeld geef je je kinderen? En kun je je kinderen laten leren zonder je er zelf teveel mee te bemoeien? Oftewel mogen ze fouten maken van je?

Wanneer begin je met zakgeld?

Pedagogen vinden 6 jaar de meest geschikte leeftijd om te starten met zakgeld. Kinderen kunnen dan de munten herkennen en leren dat een grotere munt niet per sé een grotere waarde hoeft te betekenen.

Ook oefenen ze op school op die leeftijd met geld tellen en rekenen. Ze leren de waarde van geld al een beetje. Hiermee kun je ze ook helpen door erover te praten of bijvoorbeeld kleine dingen te kopen in de supermarkt. Over het algemeen zijn munten op die leeftijd nog wel populairder dan briefgeld.

hupsa kindermode wanneer begin je met zakgeld

Hoeveel geef je?

De hoogte van het zakgeld is natuurlijk altijd afhankelijk van je eigen budget, en wat je kinderen er zelf van moeten betalen. Is het alleen om te oefenen en wat extra’s voor zichzelf te kopen? Of moeten ze er ook cadeautjes of abonnementen van betalen? Dat is dan ook belangrijk om met je kinderen af te spreken op het moment dat je begint met zakgeld.
Hieronder een overzicht van wat kinderen per leeftijd ongeveer krijgen. De cijfers zijn gebaseerd op Nibud Kinderonderzoek 2018 en Nibud Scholierenonderzoek 2020.

Hiermee kan je je kind op een speelse manier kennis laten maken met geld. En dat het een ruilmiddel is.

Zakgeldbedrag per week: € 0,50

Rond deze leeftijd kunnen je kinderen munten gaan herkennen. Waarschijnlijk willen ze hun geld direct uitgeven als je in een winkel bent. Het begrip sparen is nog lastig te begrijpen voor ze. Om sparen te stimuleren kan je al wel vast een mooie spaarpot of portemonnee geven om het zakgeld in te bewaren.

Zakgeldbedrag per week: € 1,00 – € 1,40

De meeste kinderen herkennen de munten nu allemaal. Ze vinden het vaak leuk hun geld steeds opnieuw (samen) te tellen. Het besef dat je door sparen straks wat groters kan kopen komt wat meer.

Zakgeldbedrag per week: € 1,00 – € 2,00

Kinderen kunnen op deze leeftijd de waarde van geld beter inschatten. Ze starten ook met vergelijken; voor 1 euro kan ik 1 glitterpen kopen en voor 3,- heb ik een heel pakje van 10. Dat is duurder, maar goedkoper per stuk.

Zakgeldbedrag per week: € 1,00 – € 2,00

Je kan je kind stimuleren te gaan sparen voor iets groters wat ze willen hebben. Maak samen een spaarplan zodat je kind kan zien hoe lang je welk bedrag moet sparen om tot de gewenste hoeveelheid – of het gewenste speelgoed – te komen.

Zakgeldbedrag per week: € 1,10 – € 2,00

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 10 jaar meer pinnen en online bestellen. Je kan erover denken om een pinpas aan te schaffen en hier ook samen mee te oefenen. Als ze zelf een rekening hebben kun je het geld ook overmaken in plaats van contant geven, spreek samen af wat jullie voorkeur is. Het is ook handig afspraken te maken over hoe ze online (mogen) shoppen. Hebben ze toegang tot hun eigen rekening? En mogen ze zonder vragen uitgaven doen, of moeten ze jou om goedkeuring vragen?

Zakgeldbedrag per week: € 2,00 – € 2,30

Je kind kan op deze leeftijd waarschijnlijk al goed omgaan met een pinpas, contactloos betalen en koopt dingen online. Dit is alvast een goede voorbereiding op de middelbare school waarbij ze dat veel vaker zullen gebruiken.

Zakgeldbedrag per week: € 2,00 – € 2,30

Dit bedrag is voor de basisschool nog voldoende voor het kopen van kleine dingen als snoep en speelgoed. Op de middelbare school kan een iets hoger bedrag per maand handig zijn.

Zakgeldbedrag per week: € 2,30 tot € 3,00

Vanaf de middelbare school wordt er doorgaans overgeschakeld op een maandbedrag in plaats van een zakgeldbedrag per week.

Naar de middelbare school gaan is een grote verandering voor je kind, ook op het gebied van uitgaven. Ze kopen misschien sneller snacks uit school of in een tussenuur en hebben ook meer  afspraken en feestjes. Misschien is een wat hoger bedrag per maand nodig. Het is een goed moment om samen met je kind af te stemmen wat een goed bedrag is en wat ze er zelf van moeten betalen. Je kan op deze leeftijd ook nadenken over het geven van kleedgeld.

Zakgeld per maand: € 17,00 tot € 22,00

Op deze leeftijd mag je kind officieel een bijbaantje hebben. En dus een beperkt aantal uur werken per week. Spreek hier samen over, wil je dat je kind gaat werken? En hoeveel uren of dagen maximaal? Waar moeten of mogen ze dat extra geld aan spenderen?

Zakgeldbedrag per maand: € 20,00 – € 22,00

Op deze leeftijd wordt er veel online geshopt, dus leer je kind daar goed de weg en zorg voor een goede financiële opvoeding. Bijvoorbeeld over veilig online betalen, veilige webshops, keurmerken, verschillen in verzendkosten etc.

Zakgeldbedrag per maand: € 22,00 – € 25,00

De behoeften van je kind veranderen met de leeftijd. Over het algemeen zullen de uitgaven wat hoger liggen dan toen je kind 13 of 14 was. Denk aan verzorgingsproducten, deodorant, make-up. Bespreek ook hier weer wat je kind hiervan zelf moet betalen en wat jij bijdraagt.

Zakgeldbedrag per maand: € 22,00 – € 30,00

Op 16-jarige leeftijd zit je kind volop in de pubertijd, de behoeftes veranderen weer. Met deze leeftijd wil je zoon of dochter misschien wel een scooter of brommer en bijbehorende rijlessen. Ook kan er al begonnen worden met autorijlessen. Spreek weer samen af wat je kind hier zelf van betaalt en wat jij doet.

Zakgeldbedrag per maand: € 20,00 – € 25,00

Maak afspraken

hupsa kindermode zakgeld tips voor jou als ouders

Als je start met zakgeld geven is dat nieuw voor je kind, dus dan zijn afspraken belangrijk, ook al zijn ze dan nog maar speels. Met elke leeftijd geldt dit weer, want met elke leeftijd zijn er weer nieuwe mogelijkheden en interesses. Maak in elk geval afspraken over;

  • Zakgeld is een vast bedrag, per week of maand.
  • Geef het zakgeld op een vast tijdstip.
  • Spreek een vast moment af om het over een verhoging te hebben. Een leuk moment is de verjaardag van je zoon of dochter. Je kan ook een jaarlijks vast bedrag of percentage als verhoging afspreken.
  • Maak afspraken over de besteding, wat moet en mag je kind ermee doen?

Tips voor jou als ouder

  • Zakgeld is er om te leren omgaan met geld. Help je kind hier ook mee, je kan nieuwe dingen de eerste keren bijvoorbeeld samen doen.
  • Als (een deel) van het zakgeld vrij te besteden is, laat het je kind dan ook vrij besteden. Je kind zal ook leren van eens een miskoop te doen, dus grijp daar niet te snel vooraf op in. Je kan er altijd achteraf terloops eens naar vragen.
  • Ook al krijgt je kind zakgeld of kleedgeld en kunnen ze het al helemaal zelf, je tiener vindt het nog steeds leuk als je af en toe een keer mee gaat shoppen en ze ineens wat speelgoed, kleding of schoenen als extraatje cadeau krijgen van jou!