blog_checklistcommunie

De ultieme checklist voor je communie- of lentefeest

Leestijd: 8 min
Wil jij als eerste op de hoogte gehouden worden zodra de communiecollectie wordt geleverd? Schrijf je dan HIER in!

Dat er bij een communie of lentefeest veel komt kijken is algemeen geweten. Maar zelfs de meest getrainde party planner kan al eens iets over het hoofd zien. Daarom maak je best gebruik van een checklist. Zo kan je ieder aspect van het feest tot in de puntjes plannen en voorbereiden. Want wees eerlijk, een communie- of lentefeest organiseren doen we nu ook weer niet iedere week! En voor je kleine spruit wil je die unieke dag natuurlijk tot in de perfectie georganiseerd hebben, toch?!

Tip! Wil je deze checklist op een later moment opnieuw lezen of afdrukken? Dat kan, download hier in PDF-formaat.

4-5 maanden voor het feest

1. Bepaal een budget en hou daar aan vast

Dit doe je best nu al want ongetwijfeld zal je tot de dag zelf honderd en één zaken voorbij zien komen, maar zo loopt het totale kostenplaatje snel op. Bepaal daarom een budget en hou je daar aan vast.

2. Check meter en peter

Vraag op tijd aan meter en peter wanneer ze aanwezig kunnen zijn voor je een definitieve datum vastlegt.

3. Leg de definitieve datum vast

Dit kan natuurlijk de dag zelf zijn, maar niets belet je om het feest bijvoorbeeld enkele dagen of een weekje later te organiseren. Dit geeft jou alvast wat minder stress op de dag zelf als je het feest bij je thuis organiseert.

4. Kies een locatie

Je kan een feestzaal huren of het feest bij je thuis organiseren. Waar precies hangt een beetje af van de hoeveelheid werk en voorbereiding dat je wil treffen voor het feest. Wil je naar zo weinig mogelijk omkijken? Dan kies je best voor een feestzaal.

5. Op zoek naar een springkasteel

Het lijkt heel erg vroeg om nu al op zoek te gaan naar een springkasteel, maar met de rush op springkastelen de afgelopen jaren kan je best zo vroeg mogelijk reserveren.

3-4 maanden voor het feest

6. Stel de gastenlijst samen

Familie en grootouders uiteraard! Maar wil je ook goede vrienden uitnodigen? Als er niet veel neven en nichtjes in de familie zijn en je organiseert het feest op een andere dag, kan je er voor kiezen om vriendjes van de communicant uit te nodigen.

7. Ga voor een thema

Niets zo leuk om het hele feest in te kleden rond een bepaald thema zoals bijvoorbeeld een hobby of het favoriete dier van de communicant. Brainstorm even met hem/haar want een themafeest zal de dag voor de communicant helemaal onvergetelijk maken.

8. Op zoek naar een fotograaf

Deze leg je best ook tijdig vast, want in de communieperiode is die heel erg druk bezet. Weet je nog niet op welke locatie je communiefoto’s wil laten nemen? Bespreek dit dan even met de fotograaf. Hij of zij zal ongetwijfeld wel verborgen plekjes weten om de perfecte foto te maken.

9. De perfecte outfit voor iedereen

Op de speciale dag dient iedereen er opperbest uit te zien. Ga dus nu al op zoek naar de perfecte outfit voor de communicant en de rest van het gezin. Zo dicht bij het feest zal het feestbeest normaal geen volledige maat meer groeien.

10. Het feestmenu

Heb je voor een feestzaal gekozen, dan is de keuze voor een traiteur wellicht het meest logisch. Maar een traiteur kan ook als je het feest thuis organiseert. Doorgaans is een traiteur wat duurder dan zelf aan het fornuis staan, maar hierdoor kan je meer genieten van het feest zonder zelf heel druk in de keuken te hoeven zijn.

2-3 maanden voor het feest

11. Communiefoto's

Kies een mooie zonnige dag en ga met de fotograaf op fotoshoot om communiefoto’s te maken. Deze kan je vervolgens gebruiken om te laten drukken op uitnodigingen en bedankjes.

12. Afspraak bij de kapper

Maak op voorhand een afspraak met je kapper en probeer eventueel ook enkele kapsels op voorhand uit.

13. Uitnodigingen maken

Een spannend moment en eentje waar wel wat werk aan is. Begin hier dus op tijd aan. Je kan de communiefoto’s gebruiken om de uitnodigingen op te fleuren. De uitnodigingen laten drukken kan bij een drukker, maar het kan net zo goed via een online afdrukservice.

1-2 maanden voor het feest

14. Menukaartjes laten drukken

Als je een thema hebt uitgekozen voor het feest, dan kan je de menukaartjes best in hetzelfde thema maken. Zo passen ook de menukaartjes in de stijl van het feest en trek je de lijn helemaal door.

15. Bedankjes maken

Toch wel leuk om aan iedere gast een bedankje te geven aan het eind van het feest. Zij brengen immers ook heel wat cadeautjes mee voor de communicant. Laat je creativiteit de vrije loop door zelf bedankjes te maken, maar je kan net zo goed online kant-en-klare bedankjes kopen die je kan laten bedrukken met een communiefoto.

16. Uitnodigingen versturen

In alle hectiek van de voorbereidingen zou het enorm zonde zijn om deze stap te vergeten! Stuur rond deze tijd de uitnodigingen zodat alle gasten de mogelijkheid hebben om hun agenda tijdig te blokkeren.

17. Feestversiering en tafeldecoratie

Ook met versiering en tafeldecoratie kan je je creativiteit de vrije loop laten. Heb je samen met het feestvarken een thema geselecteerd voor het feest? Zorg dan dat je versiering en tafeldecoratie in hetzelfde thema aankoopt. Dit maakt het feest tot één geheel waarbij het thema volledig zichtbaar wordt.

1 maand voor het feest

18. Check de gasten

Uitnodigingen verstuurd, maar een extra belletje naar de gasten kan nooit kwaad. Zo weet je meteen of zij aanwezig zullen zijn of niet. Houdt een lijstje bij zodat je precies weet hoeveel gasten je zal mogen verwelkomen.

19. Voorzie voldoende materiaal

Organiseer je het feest bij je thuis? Zo veel borden, bestek,
stoelen, … zal je vast niet in huis hebben. Ga dus op voorhand na hoeveel je van ieder nodig hebt en vraag de grootouders of je dat van hen voor een dagje kan lenen. Ook kan je bij gespecialiseerde verhuurfirma’s zulk materiaal huren, waaronder ook extra tafels.

20. Geef het precieze aantal gasten door aan de traiteur

Beter te veel dan te weinig zeggen we wel eens, maar als je met een traiteur werkt is het ook zonde om te hoeven betalen voor gasten die uiteindelijk niet aanwezig zullen zijn. Geef dus het precieze aantal gasten door aan de traiteur op basis van het lijstje in stap 18.

1 week voor het feest

21. Boodschappenlijstje

Ongeveer een week voor het feest maak je een boodschappenlijstje van alle spullen die je nodig hebt. Organiseer je het feest thuis, dan kan je nu al enkele zaken die langer houdbaar zijn in huis halen.

22. Dagje klein verlet

Wordt het allemaal even te veel of heb je gewoonweg wat extra tijd nodig om alles klaar te krijgen voor de grote dag? Vraag dan bij je werkgever een dag klein verlet aan. (Opgelet, dit kan je enkel aanvragen voor een plechtige communie!)

1-2 dagen voor het feest

23. Het huis party klaar maken

Nog even het huis kuisen, de tuin opruimen zodat er voldoende plek is voor het springkasteel en je kan starten met de feestversiering. Eventueel kan je de tafels en stoelen alvast schikken als je het feest thuis organiseert.

24. Hapjes en drankjes

Heb je nog niet alles in huis, dan is dit een perfect moment om dat alsnog te doen. Voorzie voldoende drankjes voor jong en oud. Eventueel kan je al enkele hapjes klaarmaken zodat je de dag zelf hieraan zo weinig mogelijk hoeft te doen.

Tijdens het feest

25. Check, check, dubbelcheck

Het is zover! Neem deze checklist ’s ochtends nog even bij de hand en overloop nog even ieder punt voor een check, een check en een dubbelcheck. Zo start je met een gerust gemoed de dag wat je een pak stress zal besparen als alles gasten aanwezig zijn.

26. Pakjesafspraken

Dit is optioneel, maar voor jou wel superhandig. Je kan met het feestvarken een afspraak maken dat alle pakjes pas geopend worden zodra alle gasten aanwezig zijn. Dit is handig om foto’s te maken van het uitpakmoment en zo hoef je niet de hele dag inpakpapier op te ruimen!

27. Leg belangrijke momenten vast

In zowat iedere familie heb je wel een nonkel die op een feestje graag met een fototoestel rondloopt. Is die er bij jou niet dan kan je er voor kiezen om zelf foto’s te maken of je fotograaf hiervoor in te schakelen. Dit laatste is voor jou dan weer prettig zodat jij je met andere zaken kan bezig houden tijdens het feest.

28. Vergeet de bedankjes niet!

Tijdens het feest is het supergezellig waardoor je de bedankjes nog wel eens zou kunnen vergeten. Zet de bedankjes daarom op een plek dicht bij de uitgang, zo gebruik je dit als een geheugensteuntje als je je gasten naar buiten begeleid.

Na het feest

29. Opruimteam

Tja, na feesten dient er ook opgeruimd en gekuist te worden. Veelal kan je rekenen op de grootouders, maar vele handen maken licht werk. Durf dus zeker om bijvoorbeeld je zus of broer te vragen om even een handje toe te steken.

30. Bundel de mooiste herinneringen in een fotoboek

Na het feest heb je enerzijds de communiefoto’s en ongetwijfeld ook veel foto’s van het feest zelf. Heel erg prettig om deze digitaal beschikbaar te hebben zodat je deze niet kan verliezen, maar nog prettiger is om een fotoboek te ontwerpen van de mooiste foto’s. Zo kan je dit bij het volgende familiefeest er nog eens bij nemen om herinneringen aan dit topfeest op te halen!

Wil je deze checklist op een later moment opnieuw lezen of afdrukken? Dat kan, download hier in PDF-formaat.